KAKO ODABRATI SAVRŠENU VJENČANICU.

Kao fotograf na vjenčanjima i video snimatelj vjenčanja susreli smo se s gotovo svim mogućim tipovima vjenčanica. Od princeza kroja s dugačkim šlepom, sirena oblika ili lagane boho linije.

Vidjeli smo skoro sve moguće materijale. Od čipke, šifona, tila, ukrašene šljokicama ili biserima, a boje su tek priča za sebe.
Skupili smo sve utiske koje su nam naše mlade prenijele o njihovim vjenčanicama. Bili smo na mnogim vjenčanjima ti koji su joj pomogli da obuče svoju vjenčanicu.
Zbog tog našeg iskustva odlučili smo da napišemo ovaj mali blog i pokušamo pomoći djevojkama da izaberu savršenu vjenčanicu.
Nismo modni savjetnici, iako imamo oko za lijepo, nismo prodavci vjenčanica. Ne radimo reklamu niti anti reklamu, jednostavno želimo da prenesemo iskustva iz našeg ugla.

Vjenčanica – balska haljina

popularno zvana princeza, su taj savršeni izbor.

San svake djevojke je da na dan vjenčanja izgleda kao princeza iz bajke.
Da bi postigao taj izgled princeze obično se bira i takva vjenčanica.

A-kroj

Tu dolazi i A-kroj koji je malo laganija verzija prethodne. Takve haljine rijetko idu bez podsuknje koja ustvari daje oblik vjenčanici, ugrađena žica u podsuknji je ta koja daje oblik ali i probleme.

Kako je većina vjenčanica iznajmljena podsuknje su obično pohabane. Veoma često se desi da žica proviri te krene da žulja i bode ili da zapinje od haljinu i pravi probleme pri hodanju i plesu. Mnoge djevojke su nažuljale bokove i struk zbog tih podsuknji i teških vjenčanica.

Također ako nije savršena dužina haljine na podsuknji ružno izgleda pri hodu. Isto tako prvi ples mora biti prilagođen takvoj vjenčanici, jer mladoženja mora uvijek biti na maloj distanci zbog haljine.

Razmislite i o sjedenju u takvoj haljini i kako će to da izgleda kada se naprijed malo izdigne zbog žičanih krugova u podsuknji.
Postoje i laganije verzije podsuknji ali ne mogu na određene modele, zbog težine i kompleksnosti vjenčanice. Uglavnom naš savjet je obratiti veliku pažnju na podsuknju.

vjenčanica

Sirena vjenčanica

Sljedeći popularni izbor je sirena vjenčanica. I ovdje postoje varijacije haljine na primjer: sa šlepom ili bez njega ; i s podsuknjom žičanog ruba ili bez.
I kao kod prethodnih i ovdje je podsuknja jedan od problema ali ne i jedini.

Skoro smo na fotografisanju i snimanju imali mladu koja je jedva hodala po travi jer su se slojevi podsuknje uporno dizali sa žičanog ruba. Pravili su mladoj  probleme pri hodu, a kasnije i pri snimanju, jer svaki put ih je trebalo namještati iznova.

KAKO ODABRATI SAVRŠENU VJENČANICU

Neko će reci pa u čemu je problem ?

Može se sporije hodati, može se svaki put namještati.
Da može, ali problem je vrijeme kojeg uvijek taj dan nedostaje i brzo prolazi, što naravno može da doda nervozu a to svi žele da izbjegnu.
Vjenčanice uz koje rijetko, skoro nikada ne ide ta strašna, podsuknja su visoki struk, ili kraljevski struk, kroj i ravni kroj vjenčanice.

Međutim sve tipove vjenčanica je moguće nositi i bez tih podsuknji.  U to smo se uvjerili kada djevojke isfrustrirane s’ njom jednostavno je skinu i nastave plesati i uživati u vjenčanju bez nje.

savršena vjenčanica

Kako odabrati savršenu vjenčanicu

savršena vjenčanica

Kako odabrati savršenu vjenčanicu

savršena vjenčanica

Kako odabrati savršenu vjenčanicu

Korzet vjenčanica

Korzet vjenčanice su jako popularne ne samo zato što lijepo pokazuju figuru mlade nego i ističu ljepotu vjenčanice, trud i umijeće izrade detalja na njoj.

Kod korzeta imaju dva problema ojačanja koja su napravljena na njemu mogu da nažuljaju i skoro se većinom to desi. Drugi je kada korzet nema bretele ili rukave. U tom slučaju imamo mladu koja konstantno povlači vjenčanicu gore. Ona sama se ne osjeća ugodno jer ima osjećaj da joj vjenčanica spada, što se i dešava.

To utiče na čitav dan, na njeno raspoloženje, prvi ples, ples i zabavu uopšte, fotografije, video, itd..
Moramo nažalost da kažemo da kroz naše dugogodišnje iskustvo samo smo jednu mladu imali koja nije imala problem s korzetom bez bretela.

Ovdje ćemo malo obratiti pažnju na šlep, koji posebno kod ovog modela može da pravi problem pri hodanju i plesu, zbog toga ga djevojke većinom drže zakačenog.
Jedina funkcija tog šlepa je da se pusti kada se ide na fotografisanje i snimanje. U tom slučaju, pogotovo, ako se to radi u prirodi mlada mora da ima nekog uz sebe, kumu ili djeverušu, ko će konstantno da joj namješta haljinu.

wedding dress

Salon za vjenčanice

Prvo smo pokušali da vam ukažemo na najgore moguće scenarije s vjenčanicom. Većina djevojaka kad vidi u salonu tu savršenu vjenčanicu bez obzira na sve odlučna je da je nosi na dan vjenčanja.
Međutim poslije par sati provedenih u njoj većina je rekla da su pogriješile. Da je postojala i druga koja im je bila mnogo udobnija.

Drage naše dame, buduće mlade imajte na umu da ćete u toj vjenčanici provesti bar 10-12 sati, osim ako imate drugu haljinu za ples i zabavu.
Kada birate haljinu u salonu dajte sebi vremena da je nosite na sebi.
Nemojte je samo na kratko probati i skinuti.
Ne dozvolite da vas požuruju, daju koje kakve savjete. Ipak ste vi ta koja nosite tu haljinu.

TESTIRANJE

Vaša savršena vjenčanica treba da se testira u salonu, skačite u njoj da vidite da li vam spada, plešite, sjednite da vidite kako izgleda.

Možda će vam ovo zvučati smiješno ali zamislite kako bi u njoj otišli u toalet, nemaju svi saloni za vjenčanja apartman za mladence niti neki poseban toalet za mladu u vjenčanici.

Dok sve to radite obratite pažnju da li vas negdje žulja, koliko vam je teška. I obavezno sa sobom povedite najiskreniju osobu da vam kaže kako vam stoji. Nikada se ne osvrćite na prodavačicu i njene komplimente, jer to im je posao.

vjenčanica

Savršena vjenčanica

cipele i veo za vjenčanje

Cipele i veo

vjenčanica

Savršena vjenčanica

Pored savjeta za odabir savršene vjenčanice, reći ćemo nešto o velu i cipelama.

Veo i cipele

VEO

Za mnoge djevojke savršena vjenčanica ne ide bez vela.

Veo je neizostavan i prelijep dodatak, mnoge vjenčanice se jednostavno ne mogu zamisliti bez njega.
On prelijepo izgleda pri izlasku mlade ili njenom ulasku u crkvu, salu. I naravno na fotografisanju se mogu napraviti fantastične fotografije te snimiti video.
I to je to, međutim on je glavni krivac u većini slučajeva što mlada ima raspadnutu frizuru.

Možda će vam to biti manji problem, a možda veći, to zavisi od frizure a o tome smo pisali u blogu o frizurama.

wedding shoes

E sad dolaze cipelice, sandalice, baletanke, patikice …

Odabir obuće je veoma bitan,. Nije lako plesati satima ili hodati po travi, kamenčićima, sijenu ili ko zna kakvom terenu kada se fotografišete i snimate.
Hodajte kod kuće u odabranoj obući. Vidite kako se osjećate. Ako imate visoke štikle uvijek uz sebe imajte par patikica ili baletanki, ravnih sandala, nečega što vam je udobno.

Na kraju krajeva kod većine vjenčanica se ne vidi obuća, a vi nećete imati problem s bolom u nogama, i moći će te plesati opušteno.

Nadamo se da će vam ova naša zapažanja iz iskustva pomoći da odaberete vašu savršenu vjenčanicu, jer želimo da taj dan uživate u svakom trenutku neopterećeni bilo kakvim neugodnostima.